AVSEC & Emergency training

Julienne Bušić: Únos letu TWA 355

Speciální host Global Threats in Civil Aviation Workshop 2019

V oblasti ochrany civilního letectví před protiprávními činy víceméně nelze být proaktivní. Veškerá bezpečnostní opatření a postupy byly nastaveny až v důsledku již provedených protiprávních činů, aby byli pachatelé odrazeni od páchání takovýchto činností nebo jim v tom bylo zabráněno v budoucnu.

Co vede člověka ke spáchání protiprávního činu jako je například únos letadla? V případě Julienne Bušić to byla láska. Jsme schopni skutečně rozpoznat, že hodlá osoba takový čin spáchat? V roce 1976 unesla spolu se svým manželem a dalšími třemi únosci let TWA 355 na lince z New Yorku do Chicaga, s cílem dosáhnout celosvětové medializace chorvatské nezávislosti a nesouhlasu s jugoslávskou diktaturou.

Julienne Bušić přijala pozvání na workshop zaměřený na globální hrozby v civilním letectví, který se konal ve dnech 4. – 5. června 2019 v Praze. Účastníky workshopu seznámila s důvody, které tehdy vedly k únosu letadla.

Vyprávěla celý svůj příběh, přípravu a shánění informací po knihovnách, sepisování petice, průběh celého únosu i to, co se dělo po jejím zatčení. Příběh milující ženy a bojovnice za lidská práva. Hovořila o navázaných přátelství na palubě letadla, která přetrvala až do smrti. Po uplynutí trestu odnětí svobody získala Julienne post poradkyně prezidenta Chorvatské republiky a nyní je významným zastáncem lidských práv. Její přednášky se zúčastnila i velvyslankyně Chorvatské republiky, paní Ljiljana Pancirov.

Foto: Denisa Podolková

Sdílejte tento článek

Další články

Aktuality

Airbus A320 CEET

Cabin Emergency Evacuation Trainer Na přelomu listopadu a prosince 2019 jsme měli možnost předat své znalosti v oblasti ochrany civilního letectví před protiprávními činy zástupci lucemburské letecké společnosti, který v

Číst článek »